Popyt na żywość i zachowania konsumentów – co nas czeka?
prof. Krystyna Gutkowska
Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji SGGW
prof. Hanna Górska‑Warsewicz
Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji SGGW
prof. Sylwia Żakowska‑Biemans
Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji SGGW
prof. Dominika Guzek
Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji SGGW
Żyjemy w czasach, w których sprawy związane z żywieniem zyskują na znaczeniu. W społeczeństwie zwycięża przekonanie, że nasza jakość życia jest, w sposób bezpośredni, uzależniona od konkretnych wyborów konsumenckich. Trend ku postawom prozdrowotnym i proekologicznym ma szansę pozytywnie wpłynąć na obecną sytuację klimatyczno‑środowiskową. Jakie czynniki wpłynęły na upowszechnienie się takich preferencji? Na czym polega żywienie spersonalizowane i precyzyjne? Czy wielkie firmy i koncerny żywieniowe odpowiedzą na potrzeby konsumentów?