Nr 3(10)/2022
3/2022 | Zielona transformacja polskiego rolnictwa – sens, filozofia i drogi do celu
- Jak wyżywić wciąż rosnącą populację świata, nie doprowadzając do kryzysu klimatycznego?
- Co dalej ze Wspólną Polityką Rolną Unii Europejskiej?
- Jaki potencjał dla rolnictwa tkwi w nowych technologiach (AI, mapowanie GPS, farmy wertykalne itd.)?
- Czy duże rozdrobnienie polskich gospodarstw jest faktycznie barierą rozwojową?
- Na publikację składa się blisko 30 zróżnicowanych opracowań. To pierwsza tak kompleksowa próba zrozumienia istoty zielonej transformacji rolnictwa w Polsce – nie tylko jej względów klimatycznych, ale również, nie mniej istotnych, przesłanek społecznych oraz związanych z bezpieczeństwem żywnościowym. Ta inicjatywa badawczo‑wydawnicza zgromadziła najlepszych w Polsce ekspertów i praktyków z dziedziny rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, jak również niezwykle ważnych przedstawicieli środowiska biznesu, administracji publicznej i organizacji branżowych. Wśród autorów znaleźli się m.in. Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa, dr inż. Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, dr Jerzy Plewa, ekspert Team Europe, Bartosz Urbaniak, Szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo‑Wschodnią i Afrykę, Jarosław Peczka, Właściciel BIO‑GEN i Współwłaściciel Bio‑Lider, prof. Zbigniew M. Karaczun, Katedra Ochrony Środowiska i Dendrologii SGGW, Ekspert Koalicji Klimatycznej, Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” oraz Marek Łucyk, Wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.
Partnerzy
Partnerzy numeru